EEG - Elektroencefalogrami

img

Elektroencefalogrami (EEG)

Elektroencefalogrami (EEG) është një test i përdorur për të vlerësuar aktivitetin elektrik në tru. Qelizat e trurit komunikojnë me njëra-tjetrën nëpërmjet impulseve elektrike. Një test EEG mund të përdoret për të zbuluar problemet e mundshme që lidhen me këtë aktivitet.

Testi gjurmon dhe regjistron modelet e valës së trurit. Disqet të vogla metalike të sheshta të quajtura elektroda ngjiten në kokë me tela. Elektrodat analizojnë impulset elektrike në tru dhe dërgojnë sinjale në një kompjuter, ku rezultatet regjistrohen.

Impulset elektrike në një regjistrim EEG duken si vija me valë me maja dhe lugina. Këto vija lejojnë mjekët që të vlerësojnë shpejt nëse ka modele anormale. Çdo parregullsi mund të jetë një shenjë e krizave ose çrregullimeve të tjera të trurit.

Cili është qëllimi i testit të EEG-së?

Një EEG përdoret për të zbuluar probleme në aktivitetin elektrik të trurit që mund të shoqërohet me çrregullime të caktuara të trurit. Matjet e marra nga një EEG përdoren për të konfirmuar ose përjashtuar gjendje të ndryshme, duke përfshirë:

 • Çrregullime të krizave (të tilla si epilepsia)
 • Dëmtime të kokës
 • Encefaliti (ënjtja e trurit)
 • Tumoret e trurit
 • Encefalopatia (një sëmundje që shkakton mosfunksionim të trurit)
 • Problemet e kujtesës
 • Çrregullime të gjumit
 • Infarkti
 • Demenca

Si të përgatiteni për testin e EEG-së?

Para testit, duhet të ndiqni hapat e mëposhtëm:

 • Lani flokët tuaj natën para EEG dhe mos vendosni në flokë asnjë produkt (si sprej apo xhel) në ditën e egzaminimit.
 • Pyetni mjekun tuaj nëse duhet të ndaloni marrjen e barnave para testit. Ju gjithashtu duhet të bëni një listë të barnave tuaja dhe t'ia jepni teknikut që kryen EEG.
 • Shmangni konsumimin e ushqimeve ose pijeve që përmbajnë kafeinë për të paktën tetë orë përpara testit.

Mjeku juaj mund t'ju kërkojë të flini sa më pak të jetë e mundur natën para testit nëse ju kërkohet të flini gjatë EEG. Ju gjithashtu mund t'ju jepet një qetësues për t'ju ndihmuar të relaksoheni dhe të fleni para fillimit të testimit.

Pas mbarimit të EEG-së, mund të vazhdoni me rutinën tuaj të rregullt. Sidoqoftë, nëse ju jepet një qetësues, ilaçet do të mbeten në sistemin tuaj për pak kohë. Kjo do të thotë që ju do të merrni dikë me ju në mënyrë që ata të mund t'ju marrin në shtëpi pas testit.Ju do të duhet të pushoni dhe të shmangni vozitjen derisa ilaçi të jetë konsumuar.

Çfarë duhet të pres gjatë testit EEG-së?

Një EEG mat impulset elektrike në trurin tuaj duke përdorur disa elektroda që janë të lidhura me kokën tuaj. Një elektrodë është një përçues përmes të cilit futet ose del rryma elektrike. Elektrodat transferojnë informacionin nga truri juaj në një makinë që mat dhe regjistron të dhënat.

Një EEG mund të jepet në një spital, në zyrën e mjekut ose në një laborator nga një teknik i specializuar. Zakonisht zgjat 30 deri në 60 minuta. Testi zakonisht përfshin hapat e mëposhtëm:

 • Do t'ju kërkohet të shtriheni në shpinë në një karrige të mbështetur ose në një shtrat.
 • Tekniku do të masë kokën tuaj dhe do të shënojë se ku do të vendosen elektrodat.Këto pika pastaj pastrohen me një krem të veçantë që ndihmon elektrodat të marrin një lexim të cilësisë së lartë.
 • Tekniku do të vendosë një gel ngjitës në 16 deri në 25 elektroda. Ata pastaj do të ngjiten në pika të ndryshme në kokën tuaj.
 • Sapo fillon testimi, elektrodat dërgojnë të dhëna elektrike të impulsit nga truri juaj në makinën e regjistrimit. Kjo makinë konverton impulset elektrike në modele vizuale që mund të shihen në ekran. Këto modele ruhen në një kompjuter.
 • Tekniku mund t'ju udhëzojë të bëni disa gjëra gjersa testi është në zhvillim e sipër. Ata mund t'ju kërkojnë të qëndroni pa lëvizur, mbyllni sytë, merrni frymë thellë, ose shikoni stimuj (si një dritë ose një figurë).
 • Pasi të kryhet testimi, tekniku do të heqë elektrodat nga koka.

Gjatë testit, shumë pak energji elektrike kalon midis elektrodave dhe lëkurës tuaj, kështu që ju do të ndjeni shumë pak ose asnjë shqetësim.

Çfarë do të thotë rezultati i testit të EEG-së?

Neurologu (dikush që specializon në çrregullimet e sistemit nervor) interpreton regjistrimet e marra nga EEG dhe më pas i dërgon rezultatet mjekut tuaj. Mjeku juaj mund të caktojë një takim për të diskutuar për rezultatet e testit me ju.

Rezultatet normale

Aktiviteti elektrik në tru në një EEG vërehet si një model valësh.Nivelet e ndryshme të ndërgjegjes, të tilla si gjumi dhe zgjimi, kanë një varg të caktuar të frekuencave të valëve për sekondë që konsiderohen normale. Për shembull, modelet e valës lëvizin më shpejt kur jeni zgjuar se kur jeni në gjumë. EEG do të tregojë nëse frekuenca e valëve apo modeleve është normale. Aktiviteti normal zakonisht do të thotë që ju nuk keni një çrregullim të trurit.

Rezultatet jo-normale

Rezultatet jonormale të EEG mund të jenë për shkak të:

 • Epilepsia ose çrregullime të krizave
 • Gjakderdhje jonormale ose hemorragji
 • Çrregullime të gjumit
 • Encefaliti (ënjtja e trurit)
 • Inde të vdekura për shkak të bllokimit të rrjedhjes së gjakut
 • Migrena
 • Abuzimi me alkool ose drogë
 • Dëmtime të kokës

Është shumë e rëndësishme që të diskutoni rezultatet e testit me mjekun tuaj. Para se t'i kontrolloni rezultatet me të, mund të jetë e dobishme të shkruani çdo pyetje që dëshironi të bëni. Sigurohuni që të flisni nëse ka ndonjë gjë në lidhje me rezultatet që nuk i kuptoni.