BT - Bilgisayarli Tomografi

img

64 Kesitli BT

Bilgisayarli tomografi, vücudun enine kesitler seklinde görüntülenmesini saglayan ve özel bir X-Isini düzenegi ile çalisan bir tetkik yöntemidir. BT bilgisayari, organ, kemik veya diger dokulari detayli resimler seklinde görüntüler.

IHC'de kullanilan Siemens 64 kesit çok kesitli bilgisayarli tomografi cihazi ile hastaya verilen radyasyon olabilecegin en düsügüdür. Çok kesit teknolojisi, hastanin çekim sirasinda maruz kaldigi radyasyonu önemli ölçüde düsürmektedir. Cihazimiz, vücudun çekimi yapilan bölgesinin kalinligina göre, gerçek zamanli olarak, radyasyon düzeyini ayarlamaktadir.

Ilave Yararlari

Görüntülerde gürültü ve kapsama alani problemi olmadan ince kesitler olusturabilme.

Kalsiyum Skorlama, Sanal Kolonoskopi, Dental, Akciger Nodül Isleme, Nöro DSA, Volume PErfusion CT, Onkoloji, Osteo CT, Üç boyutlu görüntüleme, Hacimsel görüntüleme vb. güçlü imaj isleme kabiliyetleri.

BT'nin Tarihçesi

BT, Sir Godfrey Hounsfield ve Dr. Alan Cormack isimli iki Ingiliz bilim insani tarafindan icad edilmistir. O günden bu yana, tibbi hastaliklarin teshisi için bir dayanak noktasi haline gelmistir. Hounsfield ve Cormack bu çalismalarindan dolayi 1979 yilinda, beraberce Nobel ödülüne layik görülmüslerdir.

Ilk BT cihazlari 1974 yilinda kurulmaya baslanmistir. Ilerleyen yillarda, bilgisayar teknolojsindeki hizli gelisim sebebiyle, çok daha hizli çalisabilir hale gelen BT cihazlari, hasta konforu açisindan günümüzde çok büyük ilerleme katetmistir. Bu gelismeler ayni zamanda daha yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edilmesini saglamis, bu da tetkikin teshis kapasitesini yükselmistir. Mesela, günümüzde BT çekimleri, doktorlara, röntgen filmlerinde görülemeyecek kadar küçük tümörleri gösterebilmektedir.

BT'de riskler nelerdir?

BT, çok düsük riskli bir tetkik seklidir. BT çekimi sirasinda radyasyona maruz kalinacagi unutulmamalidir.

Öte yandan, bu radyasyon miktari, güvenli sinirlar içinde tutulmaktadir. En yüksek potansiyel risk, kontrast madde (boya/ilaç olarak da adlandirilir) almak zorunda kaldiginiz durumlardir. Bu madde, anormal dokularin normal dokulardan ayrilmasini saglamaya yardimci bir ilaçtir. Ayni zamanda, damarlarin lenf nodlari gibi diger dokulardan ayrilmasinda da kullanilir.

Her ilaçta olabilecegi gibi, bazi insan bünyeleri, kontrast maddeye reaksiyon gösterebilir. Kontrast madde reaksiyonlarinda mortalite orani 100,000'de 1'dir. Yüksek risk altinda olan hastalarda, ön-tedavi gerekebilir. Daha önceden kontrast madde reaksiyon öyküsü olan yada ileri düzey ilaç alerjisi olan hastalar ile, astim ve anfizem hastaliklari olan, veya ileri seviye kalp hastaligi olan sahislar yüksek risk grubu olarak degerlendirilir. Bu tür hastalara ya ön-tedavi uygulanir, yada kontrastsiz bir tetkik uygulanir. Damardan yapilan her ilaç için, ilacin damardan cilt altina sizma riski bulunmaktadir. Cilt altina yüksek miktarda kontrast madde sizmasi durumunda, geçici cilt hasarlari olusabilir.

BT Tekiki için Nasil Hazirlanilir?

Eger kontrast madde alinacak ise, birkaç saat öncesinden baslayrak tetkik sonrasina dek birsey yiyip içmemek tavsiye edilir, zira, bu durumlarda kontrast madde mide bulantisina sebep olabilir. Kontrast madde enjeksiyonu için, çekimden önce damar yolu açilir. Tetkik esnasinda, kontrast madde, bu yolla damarlariniza zerk edilecektir.

Abdomen ve pelvik BT tetkiklerinin birçogu öncesinde, oral bir kontrast madde içilmesi zorunludur. Bu kontrast madde, gastrointestinal sistemin (mide, ince ve kalin bagirsak) ayirt edilebilmesine, bu organlardaki anormalliklerin tespitine ve bu yapilarin, karin bölgesindeki diger organlardan ayirt edilebilmesine olanak saglar. 30 dakikalik bir sürede, 1 litre su içmeniz gerekecektir.

BT Tetkiki Sirasinda Ne Olacak?

BT Cihazi, büyük bir simit ve ortasinda dar bir masa seklinde olup, hastalarin BT cihazinda, bu açik sekli sebebi ile, klastrofobik korkular hissetmelerine pek rastlanmamaktdir. Genelde, sirt üstü yataga yatan hasta, yatakla beraber cihazin merkezine dogru hareket ederken tetkik yapilir. Yapilacak tekikin gereklerine göre, yatis sekli degisebilmektedir.

Yaklasik olarak bir dakika civari sürecek olan tetkik boyunca, hareketsiz yatmaniz gerekecektir. Hasta hazirlanmasi, çekim, görüntülerin kontrolü ve hastanin kaldirilmasi islemlerini kapsayan tüm tetkik, çekim yapilan bölgeye göre degisiklik göstermekle birlikte, ortalama 15 dakika sürmektedir.

  • Bazi tetkiklerde, birkaç saniye süresince nefesinizi tutmaniz istenebilir.
  • Tetkik süresince metal aksesuar takmak yasaktir.
  • Giyilecek elbise, tetkik sekline göre degisecektir. Mesela, gögüs, abdomen ve pelvis çekimlerinde, genellikle, size verilecek hasta önlügünü giymeniz istenecektir. Beyin çekimlerinde, günlük kiyafetlerinizi degistirmeniz gerekmez.
  • Cihaz oldukça sessiz olup, tetkik esnasinda ufak çapta bir vizildama duyulur.
  • Operatör yan odada bulunuyor olup, tetkik süresince sizi sürekli olarak izliyor olacaktir.

Hamile iseniz yada hamilelik süpheniz varsa, lütfen doktorunuzu bilgilendiriniz.